Korte inhoud 2013

Familie Flinterman : Maria,dochters  Esmé en Adelheid en kleindochter Colette.

Woordje van de auteur

'Mag je lachen om de dood? Mag je lachen met een demente oma?

Volgens mij wel... als je ten alle tijden je respect maar bewaard. Bij het schrijven van dit stuk heb ik geprobeerd om juist de demente oma als een sterke persoon neer te zetten. Uit de zaken die zij uit het verleden vertelt,  blijkt dat zij een sterke (passionele) vrouw is.

Oma is alleen een mens in een andere levensfase dan de anderen... ze is geen kind en hoeft ook niet zo behandeld te worden, ze is een vrouw met een boeiend verleden."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tussen de bedrijven zijn er goudvisdialogen - zie onderaan

Het stuk speelt zich af in de 'showroom' van 'Flinterman Uitvaarten'. Deze begrafenisonderneming wordt geleid door twee zusters, Esmé en Adelheid Flinterman.

Adelheid is op vakantie en op mannenjacht in Salou, dus Esmé moet alleen zorgen voor hun dementerende moeder, Maria Flinterman. Terwijl Maria 's nachts  door de winkel en het huis loopt te spoken en met haar overleden echtgenoot praat, is Colette, de dochter van Esmé, niet van plan om ook maar iets zinnigs uit te voeren.

De enige hulp die Esmé krijgt is van Samuel, de steun en toeverlaat van "Flinterman Uitvaarten'.

Een ander familielid van de Flinterman's is op zoek naar onderdak, Leo- een ex-gevangene die zich nu Lenny noemt. Lenny trekt in bij zijn tantes, oma en nicht. Maar dan blijkt dat Lenny niet zomaar op bezoek komt. Hij moet een moord plegen. Een huurmoord op iemand die aan de overkant werkt, Dulcinea Trattoria. Dulcinea zoekt echter juist hulp en geborgenheid bij Lenny en dat maakt het voor de beginnende huurmoordenaar niet gemakkelijker op.

Colette stelt haar neef voor dan maar eerst oma om zeep te helpen, om te oefenen. Colette beschouwt dit zelf als een vorm van euthanasie - euthanasie die de huisarts natuurlijk niet wil uitvoeren.

Als er dan ook nog twee klanten in de showroom komen, leden van de maffia, die zich wel erg vreemd gedragen, en  op zoek zijn naar Lenny, wordt het allemaal nogal gecompliceerd.

En terwijl er liefde ontluikt tussen Esmé en Samuel, de huisarts het steeds drukker krijgt, Maria steeds verwarder raakt, Colette haar neef Lenny aanmoedigt tot moord en Adelheid steeds vaker belt, wordt het steeds duidelijker dat het niet goed kan aflopen.

In de laatste scène zien we dan ook het gezelschap terugkeren van een begrafenis, Dulcinea Trattoria is niet meer.

Een origineel blijspel met een bijna dodelijke dosis humor en spanning en een verrassend einde.